Artister
Foto: Lars Bryngelsson
Engegårdkvartetten
Arvid Engegård—fiolin
Laura Custodio Sabas—fiolin
Juliet Jopling—bratsj
Jan Clemens Carlsen—cello
Engegårdkvartetten ble grunnlagt i Lofoten i 2005. De har omfattende konsertvirksomhet nasjonalt og internasjonalt. En rekke plateutgivelser, utgitt blant annet på 2L, BIS, Simax og LAWO CLASSICS, har høstet internasjonal anerkjennelse. Deres utgivelse av Johan Kvandals samlede strykekvartetter var nominert til Spellemannprisen 2023. Kvartetten har samarbeidet med internasjonale størrelser innenfor klassisk musikk som Leif Ove Andsnes, Sir András Schiff og Marianne Beate Kielland, folkemusikere som Nils Økland og Susanne Lundeng, jazzmusikere som Ola Kvernberg og Bendik Hofseth, samt skuespillere Bjørn Sundquist og Gjertrud Jynge. I tillegg til det klassiske kjerneprogrammet, er kvartetten engasjert i samtidsmusikk og fornyelsen av strykekvartettrepertoaret. Engegårdkvartetten er støttet av Kulturrådet.
Foto: kaupo kikkas
Elias String Quartet
Sara Bitlloch, fiolin
Donald Grant, fiolin
Simone van der Giessen, bratsj
Marie Bitlloch, cello
Ganske enkelt forbløffende, i friskheten, intensiteten, sikkerheten og tilsynelatende spontaniteten til deres spill. BBC Music Magazine
Elias String Quartet har navnet sitt fra Mendelssohns oratorium, Elijah (Elias på tysk) og har etablert seg som en av de mest energiske og levende kvartettene i sin generasjon. Elias String Quartet ble dannet i 1998 ved Royal Northern College of Music i Manchester (RNCM). Kvartetten studerte et år med Alban Berg-kvartetten i Köln. Mellom 2005 og 2009 var de strykekvartett “in residence” ved Sheffields Music in the Round som en del av Ensemble 360, der de tok over etter Lindsay Quartet. Elias String Quartet er nå “ensemble in residence” ved RNCM og drar regelmessig tilbake dit for å undervise og opptre. De har gjort en rekke innspillinger, blant annet strykekvartettene opus 13, opus 80 og opus 81 av Mendelssohn (2008).
Foto: David dawson
Marianne Beate Kielland
Magasinet Gramophone skriver om Marianne Beate Kielland: «The mezzo-soprano is quite outstanding: strong, firm, sensitive in modulations, imaginative in her treatment of words, with a voice pure in quality, wide in range and unfalteringly true in intonation.» Hun har studert ved Norges Musikkhøgskole under Svein Bjørkøy, men har også studert med Oren Brown og Barbara Bonney. Hun er i dag etablert som en av Europas fremste sangere, og opptrer jevnlig på konsertscenene i Europa og Østen og Amerika under dirigenter som Masaaki og Masato Suzuki, Andrew Manze, Leonardo Alarcon, Herbert Blomstedt, René Jacobs, Christopher Moulds, Jordi Savall, Rinaldo Alessandrini, Pablo Heras-Casado, Han-Na Chang, Juanjo Mena og Ottavio Dantone. Selv om Marianne Beate Kielland har fokusert på konsertrepertoaret i sin 25 år lange karriere, har hun også gestaltet operaroller på store scener, som Bolshoj-teateret i Moskva, Opera Comique i Paris, Opera Royal i Versailles, Winterfestspiele i Salzburg og New National Theatre i Tokyo. Kielland ble i 2012 nominert til Grammy innen kategorien «Best Vocal Classical Album» for sin CD-utgivelse «Veslemøy Synsk» av Olav Anton Thommessen, og har med denne og over 60 andre innspillinger, samt utstrakt konsertvirksomhet befestet seg som en bemerkelsesverdig interpret av repertoar fra barokken helt fram til vår tids musikk.
foto: anna julia granberg
Sveinung Bjelland
Sveinung Bjelland er en av Norges ledende konsertpianister. Han studerte med professor Hans Leygraf ved Mozarteum i Salzburg og ved Hochschule der Künste i Berlin. I 1999 ble han kåret til Årets unge solist av Rikskonsertene. Han har mottatt flere priser, deriblant Levin-prisen og Shell-prisen. Bjelland markerer seg både som solist og som kammermusiker. Han har vært solist med alle våre største orkestre, og han har gjestet en rekke konsertserier og festivaler i flere europeiske land. Bjelland har gjort en rekke innspillinger, både som solist og kammermusiker. Hans innspilling Scarlatti og Mendelssohn: Sonater, ble mottatt med stor internasjonal begeistring, og innspillingen ble nominert til Spellemannprisen 2006. Han har samarbeidet tett med den tyske tenoren Daniel Behle i mange år, og de har opptrådt i kjente konsertsaler i London, Berlin, Wien, Lucerne, Paris, München og Frankfurt. Deres tre innspillinger av Die schöne Müllerin, Dichterliebe og Die schöne Magelone fikk entusiastiske anmeldelser fra den internasjonale musikkpressen. Det samme fikk hans innspilling av Chopins and Schumanns klaverkonserter fra 2018. Bjelland er professor i klaver ved Norges musikkhøgskole og ved Universitetet i Agder.
FOTO: ARIEL LANYI
Ariel Lanyi
I mars 2023 ble Ariel beæret over å motta Prix Serdang, en sveitsisk pris delt ut av den anerkjente østerrikske pianisten Rudolf Buchbinder. Denne prisen er ikke mulig å konkurrere for eller søke om; den er en anerkjennelse av denne unge pianistens prestasjoner og er en investering i hans fremtid. Før dette vant Ariel 3. pris ved Leeds International Piano Competition i 2021, og fremførte Brahms Klaverkonsert nr. 2 med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra dirigert av Andrew Manze i finalen. I samme året ble Ariel tatt ut som en del av Young Classical Artists Trust (London) og Concert Artists Guild (New York).
Høydepunkter denne sesongen inkluderer invitasjoner tilbake til å spille i Wigmore Hall, Vancouver Recital Society, Miami International Piano Festival og Nottingham International Piano Series. Ariel gleder seg til hans debut med Frankfurt Alter Oper som en del av deres debutkonsertserie, og til hans debut i Merkin Hall i New York.
Marianne Thorsen
Marianne Thorsen har omfattende erfaring både som utøver og underviser på fiolin. Hun har vært solist blant annet med BBC Symphony, Stockholm-filharmonien og Orchestre de la Suisse Romande, i tillegg til norske orkestre. Sammen med Trondheimsolistene vant hun i 2006 en Spellemannpris for innspillingen av Mozarts fiolinkonserter nr. 3-5. En innspilling med Trondheim Symfoniorkester av Ståle Kleibergs fiolinkonsert, som er tilegnet henne, ble nominert til amerikansk Grammy i 2010. Hun har medvirket på en rekke innspillinger for Hyperion Records i London.
Thorsen har opptrådt ved BBC Proms i London og på Edinburgh-, Bath- og Cheltenham- festivalene (for BBC Radio 3) i Storbritannia. Hun var spillende leder av Nash Ensemble of London fra 2000-2015 og Leopold String Trio fra 1991-2006, med en omfattende turnevirksomhet i Europa, Australia og USA. Hun har siden opptrådt på mange internasjonale kammermusikkfestivaler. Marianne Thorsen er professor ved NTNU og har også undervist i en årrekke ved Royal Academy of Music i London.
Foto: nikolaj lund
Eivind Ringstad
Den norske bratsjisten Eivind Ringstad (f. 1994) gjorde sitt gjennombrudd etter at han gikk til topps i EBUs konkurranse for unge musikere i 2012 foran 40.000 publikummere og TV-sending over hele Europa. I 2016 ble han valgt til å bli med i verdens mest prestisjefylte treningsprogram for unge viderekommende klassiske musikere; «BBC’s New Generation Artists Scheme», som blant annet førte til egen debut konsert i Wigmore Hall i London.
Som solist har Eivind opptrådt med flere orkestre som blant annet Copenhagen Phil, Mozarteum Orchestra Salzburg, Sinfonia Lahti, BBC Philharmonic og Bergen Filharmoniske. Eivind er også en meget aktiv kammermusiker, og har spilt blant annet under Festspillene i Bergen, Edinburgh International Festival, Utrecht Chamber Music Festival, Festspiele Mecklenburg Vorpommen og Oslo kammermusikkfestival.
Eivind har siden høsten 2023 vært ansatt som alternerende solo-bratsjist i Oslo-Filharmonien og er nylig ansatt som solo-bratsjist i London Symphony Orchestra. Han er også medlem av Det Norske Kammerorkester og er kunstnerisk leder for Norsjø kammermusikkfest i midt-Telemark. Eivind spiller på en bratsj med tilnavnet «Conte Vitale» fra 1676 bygget av Andrea Guarneri generøst utlånt av Dextra Musica.
Bjørg Værnes Lewis
Bjørg Værnes Lewis er en av Norges mest anerkjente cellister. Hun har samarbeidet med blant andre Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Truls Mørk, Martin Frost og Nash-ensemblet. Hun har vært solist med Oslo-filharmonien og med flere orkestre i utlandet, og hun deltar jevnlig ved nasjonale og internasjonale kammermusikkfestivaler. Bjørg Værnes Lewis er medlem og én av grunnleggerne av den prisbelønte Vertavokvartetten. Hun var kunstnerisk leder av Festspillene i Elverum før hun startet Vertavofestivalen i 2016. I 2009 grunnla Lewis og mannen hennes, den anerkjente pianisten Paul Lewis, Midsummer Music, en årlig tredagers kammermusikkfestival i the Chilterns, England. Lewis er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.
Tore Linné Eriksen
Tore Linné Eriksen er en norsk historiker, utviklingsforsker og faglitterær forfatter, og som kjenner av klassisk kammermusikk skriver han også programtekster til konserter og festivaler. Han har særlig vært opptatt av afrikansk historie, global- og miljøhistorie og folkemordsstudier. Tore Linné Eriksen har skrevet, redigert eller medvirket i rundt 80 publikasjoner, hvorav mange lærebøker for videregående skole og høyere utdanning. For disse utgivelsene har han mottatt en rekke priser, deriblant The Conover-Porter Award, African Studies Association (USA) og Brageprisen for lærebøker for videregående skole (1993). For boka om Nelson Mandela mottok han dessuten Kulturrådets pris for beste fagbok for barn og ungdom, og i 2010 ble han tildelt Sverre Steen-prisen for livslang historieformidling på et høyt faglig nivå. På Mendelssohn festivalen medvirker han med foredrag og
konsertintroduksjoner.
Sheila Hayman
Sheila Hayman har skrevet og regissert dokumentarfilmer for BBC, Channel 4, ARTE, Beijing TV og andre. Hun har vunnet BAFTA, blitt tildelt Time Out Documentary Series of the Year, har fått en Arts Documentary of the Year-nominasjon og en Robert Kennedy-pris. Hun har vært UK Young Journalist of the Year, BAFTA/Fulbright Fellow i Los Angeles, spaltist for avisen The Guardian, og Director's Fellow ved MIT Media Lab. Mange av filmene hennes har fokusert på vårt forhold til teknologi. Hennes andre hovedfokus er musikk i ulike sjangre. Filmene hennes og digitale prosjekter om musikk har inkludert “The Rewrite of Spring” med London Symphony Orchestra og Barbican Centre, “100 Million Musicians”, om vestlig klassisk musikk i Kina, og en interaktiv forestilling med Orchestra of the Age of Enlightenment. Hennes BBC-film om hennes stamfar Felix Mendelssohn, "Mendelssohn, The Nazis and Me" ble nominert til Grierson Arts Documentary of the Year, og er fortsatt etterspurt for festivaler rundt om i verden. “Fanny: The Other Mendelssohn" er denne filmens kreative (og bokstavelige) søster. Hun koordinerer også en kreativ skrive- og performance-gruppe ved den britiske NGO Freedom from Torture, der hun arbeider med å hjelpe flyktninger, slik hennes far ble hjulpet på 1930-tallet.
Sølvguttene
Sølvguttene ble stiftet i 1940. I 1967 ble koret slått sammen med NRKs guttekor og fikk det nåværende navnet «Sølvguttene – NRKs guttekor». Navnet Sølvguttene kommer av korets første sølvfargede drakter som dirigenten, Torstein Grythe, sydde selv. Sølvguttene driver en omfattende konsert- og turnévirksomhet i inn- og utland. De er spesielt kjent for den tradisjonsrike konserten «Sølvguttene synger julen inn» på NRK TV. Denne konserten har de holdt hver julaften siden 1966. Sølvguttene har samarbeidet med Den Norske Opera, Oslo-filharmonien, Nationaltheatret og Rikskonsertene i Norge, og de har sunget sammen med kjente internasjonale artister som Kiri Te Kanawa, Andrea Bocelli og Barbara Hendricks.
De er dirigert av Fredrik Otterstad som overtok det musikalske ansvaret for koret etter Torstein Grythe i 2004. Otterstad er utdannet ved Universitetet i Oslo og ved Norges musikkhøgskole. Han sang i flere år i det verdensberømte mannskoret Gli Scapoli og var også en stund vokalist i popgruppen State. Han har medvirket på utallige utgivelser både som sanger og musiker.
Foto: ANNE MYKLEBUST ODLAND
Juniorensemblet Barratt Due
Juniorensemblet Barratt Due er et kammerorkester for stryketalenter i alderen 13-19 år fra hele Norge. Orkesteret ble dannet i 1985, i pakt med instituttets idé om at ensemblespill er selve kjernen i dannelsen av unge musikere. Blant orkesterets tidligere medlemmer finner vi navn som Aleksander Rybak, Vilde Frang, Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, Camilla Kjøll, Catharina og Sara Chen, Guro Kleven Hagen, Eivind Ringstad, Sandra Lied Haga og Ludvig Gudim. Tidligere medlemmer bekler også rollen som konsertmester i orkestre som Den Norske Opera, Bergen Filharmoniske Orkester, Atlanta Symphony, Danmark Radios Symfoniorkester og Trondheim Symfoniorkester. Orkesteret har en utstrakt turnevirksomhet i inn- og utland, og de har gjort flere CD-innspillinger.
Dirigenten for Juniorensemblet Barratt Due er fiolinisten Sigyn Fossnes. Fossnes’ idéer for å utvikle instrumentalt og musikalsk mangfold har skapt grobunn for lekenhet, kreativitet og nysgjerrighet. Hun har vært lærer ved Valdres Summer Symphony i en årrekke, og fra 2011 har hun vært Resident Musician på Musicfest i Wales. Hun er etterspurt som foreleser og holder jevnlig mesterklasser i hele verden. Fossnes er også en anerkjent fiolinist; hennes første solo-CD med pianist Einar Henning Smebye ble lansert under ULTIMA 2005, og på denne bakgrunn mottok hun prisen som Årets utøver 2005 av Norsk Komponistforening.
foto: DMS
Den mangfaldige scenen
Den mangfaldige scenen (DMS) er et barne- og ungdomsteater der årlig 150 unge mellom 6 og 28 år får uttrykke seg og å lære og skape teater. Teatret tar utgangspunkt i den store og varierte kulturelle rikdommen som unge har med seg, og det gir hver enkelt mulighet til å ta i bruk og utvikle sine skapende evner i samarbeid med profesjonelle artister. De får fram nye uttrykk i møte mellom de unges interesser og kulturarv. Elevene øver hver uke og har seminar. Alt arbeidet fører til visninger eller større produksjoner. Sammen med Det norske teatret vant DMS norsk publikums sin publikumspris for 2016. DMS er ansett som en inspirasjonskilde for dansk barneteater av det danske kulturfondet. DMS høstet stor suksess med framsyninga Pavlovs tispe (Joof/Johnsen) som i 2016/2017 ble spilt for 40 000 ungdommer i Norge og Norden.
Foto: Kristin Bolgård
Nordberg Strykeorkester
Nordberg Strykeorkester er et nabolags-strykeorkester med åpne dører og høye ambisjoner. Medlemmene får individuell undervisning på fiolin, bratsj, cello og bass på Tåsen, Kringsjå og Korsvoll skoler. Samspillsgruppene Juniororkester, Barneorkester og Ungdomsorkester møtes på Korsvoll skole hver mandag. De har ca. 80 medlemmer. Alderen på medlemmene er mellom 4 og 17 år. Lærere og dirigenter er blant landets mest profilerte musikere og har også tilknytning til bydelen (Juliet Jopling, Arvid Engegård, Mari Lerseth og Maren Nygård). Orkesteret er drevet av et frivillig styre. De spiller mange konserter hvert år, både i lokalmiljøet og på turne. De har vært på turne til Irland, to ganger og har et tvillingorkester i Galway, Irland. Orkesteret har kammermusikkseminar hvert semester for de mest interesserte barna.
Torje Gunvaldsen Råbu
Torje Råbu (født 2006) begynte å spille i Nordberg Strykeorkester som 6-åring. Nå går han på Edvard Munch videregående skole, og han er del av talentprogrammet ved Barratt Due Musikkinstitutt. Torje har vunnet førstepris i Ungdommens musikkmesterskap flere ganger, både som solist og kammermusiker. Han vant sin solistklasse for strykere i Midgardkonkurransen i 2021 og 2023, og fikk æresprisen med Kvartett Saphir i 2023. Han har spilt på kammermusikkfestivaler både i Norge og utlandet. Han spiller på en fiolin laget av Christian Bayon, utlånt av Dextra Musica.
Caroline Nissen Lenda
Caroline Nissen Lenda er en 17-år gammel fiolinist født i Oslo. 5 år gammel begynte hun i Nordberg strykeorkester med Juliet Jopling som lærer. Deretter fortsatte hun med Mari Lerseth, inntil hun begynte på Barratt Due hvor hun ble undervist av Victoria Johnson. Caroline går nå på Unge Talenter hvor hun har Soon-Mi Chung som fiolinlærer. På Barratt Due spiller hun også i Juniororkesteret. Caroline forsøker å finne sin egen klang når hun fremfører musikk, og hun er også veldig glad i å spille kammermusikk.
foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland